Vijf essentiële zaken om te doen na een WordPress installatie

Geplaatst op: 12 augustus 2014 | Auteur: Niels Pilon | Categorie: WordPress

WordPress is fantastische software om je eigen website mee te beheren. Na de zeer eenvoudige installatie kan je in principe direct aan de slag met je website. Toch zijn er een aantal zaken die je direct na de installatie zou moeten doen. Met deze handelingen maak je jouw website niet alleen veiliger,beter vindbaar en krijg je inzicht in de performance van je website.

1.Het veranderen van de permalink structuur

De permalink is de link die WordPress automatisch genereert wanneer je een nieuwe pagina of bericht aanmaakt. Standaard maakt WordPress hier een niet zoekmachinevriendelijke link van zoals bijvoorbeeld http://mijnwebsite.nl/?p=123. Gelukkig heeft WordPress een aantal opties op de permalink structuur aan te passen. Je vindt deze instellingen bij Instellingen -> Permalinks. De meest gebruikte optie is hier om te kiezen voor ‘Berichtnaam’. Met deze instelling wordt de titel van je pagina of bericht in de permalink geplaatst.

2.Installeer een SEO plugin

Naast het veranderen van de permalink structuur is het zeer aan te raden om een SEO (zoekmachine optimalisatie) plugin te installeren. Persoonlijk vind ik de Yoast SEO plugin veruit de beste optie. Met deze plugin kan onder andere de titels en meta omschrijving (de tekst onder de link in de Google zoekresultaten) aanpassen en voorzien van de keywords (zoekwoorden) waarop je gevonden wil worden. Hiermee leg je de basis voor het beter vindbaar worden van je website in Google.

3.Neem maatregelen tegen spam

Als je reacties aan hebt staan op je website is het onvermijdelijk dat deze op een gegeven opgenblik het doelwit worden van spammers. Je kan dit tegengaan door gebruik te maken van de Akismet plugin die standaard aanwezig is in WordPress. Het enige wat je hoeft te doen is de plugin te activeren en daarna een ‘API-key’ te genereren. Hoe dit moet wordt eenvoudig uitgelegd na activatie van de plugin. Akismet is gratis voor persoonlijk gebruik. Een alternatief, wat ik zelf ook gebruik op deze website is Disqus. Disqus vervangt de standaard WordPress reacties en heeft al een ingebouwd spamfilter.

4.Zorg voor backups van je website

De kans is klein maar stel je voor dat na het updaten van een plugin, theme of WordPress zelf bepaalde onderdelen niet meer werken? Of stel je voor dat je per ongelijk een aantal instellingen wist. Hoe handig is het dan om altijd een backup achter de hand te hebben zodat je de website kan terugzetten naar het moment dat alles nog in orde was. Zorg er daarom voor dat je regelmatig een backup maakt van alle bestanden en de database van je WordPress website. Er zijn hier veel opties voor maar zelf gebruik ik hier altijd de BackWPup plugin voor.

5.Activeer Google Analytics

Nadat je nieuwe WordPress website online gezet is wil je natuurlijk wel weten hoe succesvol je website is. Hoeveel bezoekers zijn er geweest? Welke pagina’s hebben ze bezocht en hoe zijn ze op je website terecht gekomen? Al deze informatie, en nog veel meer, kan je bijhouden met Google Analytics. Google Analytics is gratis en vereist alleen dat je een Google account hebt (die je gratis kan aanmaken). Registreer je website en plaats voeg de gegenereerde trackingscode toe aan je WordPress website.

Over Niels Pilon

Waanzinnige WordPress websites ontwikkelen. Dat doet Niels het liefst de hele dag. Jarenlange ervaring, een uitmuntend gevoel voor design en een enorme interesse in typografie zorgen voor een prachtig eindresultaat. Op het gebied van webdesign wordt hij graag uitgedaagd om verwachtingen te overtreffen.

Niels Pilon

Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *