Afbeeldingen croppen en bewerken in WordPress 3.9

Geplaatst op: 17 april 2014 | Auteur: Niels Pilon | Categorie: WordPress

WordPress versie 3.9 genoemd ‘Smith’ is sinds vandaag beschikbaar en biedt onder andere een nieuwe en verbeterde manier op afbeeldingen te bewerken. Met deze nieuwe functionaliteit kan je nu eenvoudig in WordPress zelf afbeeldingen qua formaat bijsnijden en je kan zelfs afbeeldingen ‘croppen’. In principe heb je dus geen beeldbewerkingsprogramma meer nodig voor dit soort handelingen. Hoe je de afbeeldingen bewerkt leg ik je hieronder uit.

Afbeelding toevoegen

De eerste wijziging kom je al tegen bij het toevoegen van een afbeelding aan een paginaof bericht. Dit kan in versie 3.9 van WordPress nog eenvoudiger door de afbeelding vanuit de verkenner (of Finder voor Mac) te slepen naar het tekstveld. Je hoeft dus niet meer de ‘Media toevoegen’ optie te gebruiken.

afbeelding slepen wordpress

Afbeelding verkleinen

De afbeelding die ik ga gebruiken in dit voorbeeld is te breed en wil naar ratio verkleinen. Dat doe je door in de WYSIWYG modus bij de afbeelding te bewerken met de ‘Bewerk’ knop. Er opent zich nu een popup met alle gegevens en instellingen van de afbeelding. Aan de rechterkant heb ik de optie om het origineel te bewerken. Deze optie hebben we nodig voor alle verdere handelingen.

Edit knop

Origineel bewerken WordPress

Zoals ik al zei wilde ik de afbeelding die ik het toegevoegd naar ratio verkleinen. Dit doe ik via de optie ‘Afbeelding schalen die rechtsboven in beeld staat. Door een nieuwe waarde van de breedte op te geven, in dit geval 700 pixels, berekend WordPress automatisch de juiste hoogte. Klik op de ‘Schaal’ button en de afbeelding wordt nu bijgesneden en opgeslagen. Klik op de ‘Terug’ knop en daarna op de ‘Bijwerken knop’ om terug te keren naar de WYSIWYG-editor.

Afbeelding verkleinen WordPress

Afbeelding croppen

In plaats van de gehele afbeelding te verkleinen kan ik er ook voor kiezen door maar een gedeelte van de foto te gebruiken. We noemen dit ook wel croppen. Als voorbeeld wil ik alleen de laptop laten zien en zo veel mogelijk van de ruimte eromheen weghalen.

Om de afbeelding te croppen kies ik weer voor de optie om het origineel te bewerken. Dit keer maak ik alleen met mijn muis een selectie van de afbeelding die ik wil gaan gebruiken. Nadat ik de selectie heb gemaakt gebruik ik de ‘crop’ knop. De afbeelding wordt hierna gecropt en het resultaat wordt getoond. Om de wijziging op te slaan gebruik je de ‘Opslaan’ knop om daarna via de ‘Bijwerken knop’ weer terug te keren naar de WYSIWYG-editor.

Afbeelding croppen WordPress

Croppen naar ratio

Een extra mogelijkheid bij het croppen van afbeeldingen is om dit te doen naar ratio. Ze kan je bijvoorbeeld eerst een selectie maken en daarna als ratio bijvoorbeeld 16:9 ingeven. WordPress berekend nu automatisch de juiste afmetingen op basis van het opgegeven ratio. Verder kan je de selectie daarna met je muis verplaatsen over de afbeelding.

Mocht het resultaat van de gecropte afbeelding te groot zijn dan kan je deze daarna nog verkleinen via de eerder uitgelegde stappen.

Croppen naar ratio WordPress

Spiegelen en roteren

Naast het verkleinen en croppen van afbeeldingen kan je afbeeldingen in WordPress versie 3.9 ook met, of tegen de klok in roteren. Je kan afbeeldingen ook verticaal en horizontaal spiegelen. Dit doe je met de knoppen boven de foto en rechts van de ‘crop’ knop.

Spiegelen en roteren WordPress

Corrigeren van wijzigingen

Mocht je niet helemaal tevreden zijn met de wijzigingen die je gemaakt hebt dan heb je altijd nog de terug en vooruit knoppen om wijzigingen ongedaan te maken. Dus experimenteer gerust met alle nieuwe mogelijkheden die WordPress versie 3.9 je biedt op het gebied van beeldbewerking.

Over Niels Pilon

Waanzinnige WordPress websites ontwikkelen. Dat doet Niels het liefst de hele dag. Jarenlange ervaring, een uitmuntend gevoel voor design en een enorme interesse in typografie zorgen voor een prachtig eindresultaat. Op het gebied van webdesign wordt hij graag uitgedaagd om verwachtingen te overtreffen.

Niels Pilon

Reageer

6 thoughts on “Afbeeldingen croppen en bewerken in WordPress 3.9

  1. Dank, hier kan ik wat mee. Echter: ik mis de mogelijkheid om een lijntje om de afbeelding te creëren. Dit was in de vorige versies van WordPress eenvoudiger. Weet jij hoe ik dat nu voor elkaar krijg?

  2. Dag Elise, welk bestandsformaat heeft de afbeelding? JPG, PNG of iets anders? En mis je de optie bij elke afbeelding op je website?

  3. Niels, Wanneer ik een afbeelding schaal onthoud hij dit niet.
    Wanneer ik de afbeelding bewaar en vervolgens op de site naar afbeeldingsinfo kijk zie ik hele andere waarden dan wat ik heb opgegeven. Wat doe ik verkeerd,
    gr.
    Peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *